Groepsfoto studiedag

Beter een goede buur dan een verre vriend

Groepsfoto studiedag met toestemming van de deelnemers.

Tijdens de anesthesiedagen is er voor de meeste CSA’s ruimte om bijscholingen, klinische lessen of uitstapjes te plannen. Dit jaar stond er op één van de twee dagen een studiedag in de planning bij van Straten Medical.

Het programma zag er als volgt uit

  • Bart van Straten | Circulaire zorgeconomie
  • Tim Horeman | Franse sustainable robotics
  • Ben van de Geest | Circulair instrumentenbeheer
  • Rondleiding over verschillende afdelingen zoals warehouse & logistiek, CSA service, repair center, medical fieldlab

Deze studiedag is geaccrediteerd met tien punten, na afloop kreeg iedere deelnemer een digitaal certificaat.

Rijnstate en Gelre ziekenhuizen waren beiden uitgenodigd om aan deze studiedag deel te nemen. Ondanks dat we buur ziekenhuizen zijn hebben we maar weinig onderling contact. Tijdens de bijeenkomsten van SVN regio oost is er altijd een mogelijkheid om met medewerkers van andere ziekenhuizen te praten, maar verder dan deze twee momenten komt het vaak niet.

Wie mij beter kent weet dat ik graag netwerk en ook regelmatig mijn oor te luisteren leg bij andere CSA’s. Hoe doen jullie dat, waar lopen jullie tegen aan, hoe hebben jullie dat opgelost? En dan hoop ik dat dit op één of andere manier inpasbaar/toepasbaar is binnen Rijnstate. We zitten als ziekenhuizen naar mijn mening nog te graag op ons eigen eilandje, maar we kunnen heel veel van elkaar leren.

Ik zoek dus graag de verbinding op met andere CSA’s, dat inspireert mij en houdt mij scherp binnen mijn werk. Mijn collega’s en ik vonden dit een geslaagde studiedag die ging over wat ons bezighoudt namelijk duurzaamheid, circulariteit en ontwikkelingen binnen de CSA-wereld.

Duurzaamheid en circulariteit is geen makkelijk onderwerp, want je hebt binnen een ziekenhuis met veel wet- en regelgeving te maken en ziekenhuisafval kun je zeker niet vergelijken met huisafval. Voor ziekenhuisafval zijn er namelijk veel strengere regels. En natuurlijk altijd kritisch blijven en alles goed afwegen of het echt duurzamer is. Want waar komen de grondstoffen vandaan en onder welke omstandigheden worden de grondstoffen gewonnen? En tot slot nog wel het meest belangrijke… is het wel veilig om een disposable in te ruilen voor een reusable instrument. In het verleden waren er juist een aantal redenen om te kiezen voor een disposable instrument in het kader van patiëntveiligheid en infectiepreventie.

Karin Koopman 
Eerste medewerker Rijnstate Arnhem 

Edison Molina, MSMH bij Rijnstate, heeft een sfeerimpressie van de studiedag gefilmd.