Manoek de Ridder en Thijs Besemer

Manoek en Thijs geven een gastles bij MBO Amersfoort

Ter promotie van het beroep Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) hebben Manoek van de Ridder en Thijs Besemer (allebei MSMH) een gastles gegeven bij MBO Amersfoort. Het was een hele interessante dag en ze hebben studenten enthousiast kunnen maken voor dit mooie en belangrijke beroep. Ze vertellen graag meer over hun ervaring.

Hoe kwam deze gastles tot stand?

We hebben een non-actieve werkgroep waarbij we ons beroep kunnen promoten. Via mailcontact met verschillende scholen kwamen we met MBO Amersfoort in contact. Zij hebben 1 week per jaar waarbij ‘werken in de zorg’ centraal staat en waar er ruimte is voor bedrijven en/of opleidingen om langs te komen en hun verhaal te delen. We hopen dat er meerdere MSMH’s zijn die het leuk vinden om op scholen of beroepenbeurzen iets over ons vak te vertellen, zodat het meer bekendheid krijgt.

Waar ging de gastles over?

De presentatie die wij hebben gegeven ging over het werken op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). Wat is een CSA? Wat doen we daar? Hoe word je MSMH?

Gebeurde er nog iets speciaals in de groep?

We hebben een set meegenomen met willekeurige medische instrumenten en inpakpapier. Na de presentatie hebben we laten zien hoe je zo’n set moet inpakken. Een aantal studenten hebben we zelf een set laten inpakken, dit vonden ze erg leuk. Het was mooi om te zien hoe geïnteresseerd de studenten waren, helemaal nadat ze zelf het net hebben mogen inpakken.

Hoe hebben jullie je voorbereid?

We hebben een presentatie gemaakt en om de beurt een sheet gepresenteerd met een duidelijke toelichting over hoe de werkzaamheden van een MSMH eruitzien. Met de medische instrumenten die we hadden meegenomen konden we de uitleg aanvullend direct in de praktijk laten zien.

Wat vond jullie er zelf van?

Het was hartstikke leuk om te doen, we kregen veel vragen en de studenten waren erg geïnteresseerd. Dat hadden we niet verwacht. Kennis delen blijft altijd goed en leuk om te doen als je er zelf zo enthousiast over bent. Als mensen daarin meegaan bereik je gauw je doel.