28 september MSMH-dag

4026
MSMH-Dag 2017

Louis Pasteur ontwikkelde de theorie dat de oorzaak van veel ziekten een minuscuul levend wezen was, een ‘micro-organisme’. Zijn “theorie van de ziekteverwekker” of “microbe-theorie” is een van de belangrijkste ontdekkingen in de medische geschiedenis. Hij bestudeerde variolatie wat uiteindelijk, op zijn initiatief, leidde tot de ontwikkeling van een vaccin en vaccinatie. Hij introduceerde nieuwe concepten als sterilisatie van instrumenten en wondverbanden [1]. Louis Pasteur was hoogleraar aan de Universiteit van Rijssel en stierf op 28 september 1895 op 73-jarige leeftijd.

Ter nagedachtenis aan zijn ontdekkingen en omdat wij als beroepsgroep ontstaan zijn door o.a. zijn kennisvergaring en overdracht heeft de SVN (Sterilisatie Vereniging Nederland) 28 september benoemd tot DAG VAN DE MSMH (Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen).
Op deze dag maken we extra promotie voor het sterilisatievak. Medewerkers werken dag in – dag uit aan het bestrijden van micro-organismen om te voorkomen dat patiënten besmet raken tijdens het gebruik van medisch instrumentarium op bijvoorbeeld een operatiecomplex. Maar de MSMH kan ook werkzaam zijn in een tandartspraktijk of grotere huisartsenpraktijk.

Het steriliseren van medische hulpmiddelen is een uitdagende taak omdat er veel parameters goed geregeld moeten zijn. Waterkwaliteit, juiste chemie, temperatuur en druk, juiste informatie over instrumenten en netinhoud, adequate middelen als ragers en borstels, apparatuur met de juiste parameters, instrumentenvolgsystemen, planningsinformatie, tijd en het belangrijkste de vakkundige medewerker. Het continue alert zijn tijdens controle op functionaliteit en reinheid vraagt om scholing en bijscholing. Het zijn de uitdagingen waar de teams elke voor staan, elke dag hun best voor doen. Alles om de gebruikers (medisch specialisten en verpleegkundigen) de garantie te geven dat zij hun werk kunnen doen met een veilig medisch instrument. Zodat de patiënt zonder risico’s t.a.v. hulpmiddelen geholpen kan worden.

Interesse?

Scholingsmogelijkheden zijn er in Leiden (MBO Rijnland), ’s-Hertogenbosch (SUMMA college) en Zwolle (Deltion college). In veel gevallen kunt u tijdens open dagen van een ziekenhuis een kijkje nemen op de Centrale Sterilisatie Afdeling. Loop er eens binnen tijdens een open dag, er zal een wereld voor u opengaan!

 

[1] Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur